Имало едно време… IRC

Author: NeMo  |  Category: Обща каТегория

По-младите от вас, сигурно директно са започнали със скайп. Хубава програма е. НО преди скайп, имаше ICQ, IRC, и още сумати варианти за чат. О, NetWrter. Обичам го. Щащно е NetWriter?  Най-бъгавата руска, децентрализирана, ненуждаеща се от сървър чат система… Едно време га бяхме на МегаНег (МегаМ*нет) Да е, така му викахме, закот трябваше да направиш свирка на г-н И. в че да имаш нет. Не бе глупости. ТОй беше пекан човек. Но после стана застрахователен брокер и… Е, беше супер админ. обичах да се разхождам из сървърите му. :D  Та, да не се отвличаме от темата. Имаше време га бяхме млади, и зелени, га скайп още го нямаше. Имало едно време IRC… Имало едно време клиента mIRC. Имало едно време мрежата UniBg. Имало едно време и канали, които вечно ще живеят в сърцата ни- #outtacontrol ; #voldemort; #ovce ;  #DyHaB… Имало едно време и голееми градски канали като- #pristis; #rousse; #sofia; имало едно време и голяяям #bulgaria… ГА интернетът беше лукс. Га хората бяха на Dial-Up. Га изведнъж взеха да се прехвърлят на кабели. Га интернетът ми идваше чрез прокси. (Това е гнусно). Га SnoopStyle_Dogg беше институция. Га не можеше да поправяш съобщението си след като го пратиш. Е па имало едно време IRC. Тъжно е, когато стари кучета кат Скруч ти кажат-

[16:45:56] [X] Скайпа на Скруча [0896192072] каза: irc?!
[16:46:09] Yellow Dog ^_^ каза: IRC
[16:46:11] [X] Скайпа на Скруча [0896192072] каза: да не си си пуснал стари градски песни и да те е хванала някаква носталгия
[16:46:15] [X] Скайпа на Скруча [0896192072] каза: да виждаш живота си като на филм
[16:46:17] [X] Скайпа на Скруча [0896192072] каза: ;]

Тъй де, това е Скайпът на Скруча :D   Но пък наистина липсва едно време, когато се събирахме вечер по разни малоумни канали, и споделяхме още по-малоумни преживявания. Но сега е времето на скайп. Чудно ми е, сега както са започнали делата срещу скайп, ако изведнъж скайп падне, какво правим? :Р Ще се измисли нещо алтернативно, но никога няма да се върнем към IRC. Може би защото не е толкова ШаРеНо И гЪзАрСкО, хЪх?

5 Responses to “Имало едно време… IRC”

 1. СкручЪ Says:

  Не, виж, аз нямам нищо против IRC, даже много ме кефи. Осъзнавам, че е примитивен, но пък както се вика детството съм си прекарал там ;]. Даже си имах и скрипт, който беше мега якия (LaZzZy sCrip7, с 3 z-та, със 7 накрая и с големи и малки букви, точно както законът на IRC позволява).
  IRC си беше друга епоха. Тогава, когато повечето от нас едва прохождаха у Интернетя и, както ти каза, всички бяхме на дайл ъп и беше ебахти якото като вдигнеш 3 кб/с ;d. И въпреки това миграцията към Скайп мина някак безболезнено. Сега ако падне Скайп ще настане някакъв катаклизъм (кой знае, може пък да стане през 2012 и заради това да се вдига целия този шум)

 2. NeMo Says:

  А не е изключено, падането на скайп з а е насочено за 2012 :) И все пак IRC си остава в големите златни хитове. Въпреки, че в УниБг, която навремето беше най-голямата мрежа в България, в момента има около 2000 потребителя :D (За справа преди няколк огодини бяха към 50 000 )

 3. bk109 Says:

  Хей,3кб/с даже 4 бяха възможни! С единствената подробност,че това ставаше само между 2 и 5 сутринта през работната седмица.
  А ти Д вместо да си бленуваш по доброто старо време, по-добре прави салта от радост,че то отмина! Вече няма 6-7 месеца мъчително теглене на 1 мижав албум на Пинк Флойд, няма врещенето на модема(е,не съвсем,защото ми е рингтон), няма вече нужда от БТК.
  BTW. Даже и не се майтапете и 2мата със Скайп,че както почва зубренето за сесията ако той умре и ние ще отидем със него. Виж,Туитър колкото и да ми харесва… може,Фейсбук и Майспейс без проблем, НО НЕ И СКАЙП!

 4. NeMo Says:

  О, имаше едни красавци… България Нетуоркс, или нещо такова… Абе нещо подобно на нашето Нетуорс. Дето центърът им беше в София. Мега стабилни. Стигал съм 6-7 kb/s с тях. Първите, от които някога си взех неограничен достъп. А най-мизерните бяха едни Викет… Трябва да ги помните. На картите им имаше едно с пола, ама не беше точно жена, и показваше картата. Те бяха мееега гнусни…. Постоянно дропеше. Брр, и все пак тия времена липсват. (= О, и никога няма да забравя как съм се карал с баща ми за телефонна линия… Накрая стигнахме до там, че бях се амбизирал да си открия собствена телефонна линия само за нет… :D Но после се появиха ТопНет с едни двама овчари, дето си мислеха, че разбират от мрежи, и започна ходене на Ланките по мъките (+

 5. bk109 Says:

  Хех,Викет… Тях само веднъж ги ползвах и то,защото Детелина беше взела една когато на онова антично Дескпро575 му турнахме един 56К модем. Ужас.
  Иначе имам едни прилични спомени от БИА-БГ и от Аквилон,но дори и при тях максимално съм поддържал около 5(иначе с пикове до 6.54,ееех,още помня как се изкефих на т’ва… n00b :D )

Leave a Reply