Има ли любов всъщност?

Author: NeMo  |  Category: Есеобразно, Обща каТегория

Такава любов,  класическа. Влюбване. Това чисто имагинерно чувство, каращо те да оглупяваш? Някой, някъде ми каза, че любовта, е чувството, което може да придаде смисъл на живота ти. Да те накара да се усмихваш, да гледаш света през засмени очи, да се обичаш изгрева и залеза, да пътуваш из чувствата, да обичаш… Това било да обичаш.  И аз вярвах в това. Всъщност, от преди малко като че ли отново започнах да вярвам. Глупаво е как една песен, може да те върне към стари, погребани, и мъртви идеи, към чувствата. Да де извади от рационалния ти свят. Да се сетиш отново, че  един цвят ими милиарди нюанси, кой от кой, по-красив, и по грабващ. Да усетиш отново нещо топло и живо в гърдите си. Такова чувство. Усещане, трепет, момент… Необосновано, неразрешено, неправилно, и все пак да го усетиш. Напук на всички рационални норми, които си си градил с течение на месеци. Напук на това, в което искаш да се превърнеш, все пак оставаш себе си. Може би тази тиинска история със “За хората и маските”, има някаква доза истина, ако проникнем зад баналщината. Това беше груба дума. Но не се сещам за по-добра. Но не звучи на място. Да прониквем, зад… зад клишираното. Зад желязната завеса… И ако една песен може да те пропука така, какво ли ще стане, ако си заредя плейлиста от онова време… Защо ли го казвам… Отдавна вече го направих.

Thats not the beginning of the end
Thats the return to yourself
The return to innocence.
Love - devotion
Feeling - emotion
(Enigma- Return to innocence)

Въпросът е, има ли изобщо въпрос, или просто не мога да приема новата реалност…  Всъщност, тук не става въпрос за мен. Става въпрос за теб, който и да си. Интересно ми е, вярваш ли в идеята за любовта? Или любов е това, което ни се внушава по филмите? Какво всъщност е това? Да говориш на някого мили думи? Да си завреш езика в устата му? Да го изчукаш? Всъщност, искаш ли да ти кажа какво е любов? Да прегърнеш някого, да затвориш очи, и да не искаш да го пуснеш… Никога… Това е любов. Имагинерно, нали?

Nemo my name forever is…

Author: NeMo  |  Category: Обща каТегория

Това е много добър цитат. Понякога тази песничка даже се завърта на блога ми. Което ми напомня, ако някой не харесва радиото, може да си го каже, оставяйки коментар тук. (+ Радиото се пръкта, със изключителното съдействие на Сашко, за което много му благодаря. (Главно, защото ми спести времето да си правя разни регистрациики по социални мрежи.) Мразя социалните мрежи. Винаги съм ги мразел, и винаги ще ги мразя. Просто всичко стана прекалено компютъризирано. Къде остана нормалното излизане? Кога за последно сте се уреждали среща по телефон, а не по скайп, или чат? Я си представете да живеете без компютър. Йок. Тъй де, идеята на социолните мрежи е контакти, нали така? Е, хубаво, контакти-О.К. Но сайт, създаден, специално да ти гледат снимките, и да ти оставят коментари, колко си бил сладък, колко си бил сексапилен и т.н.? Че аз това си го знам, и без да си сложа снимката да виси по някой такъв сайт. Е, last.fm няма точно тази изея. То винаги ми е напомняло някак си на творческа оценка. Вярно, има снимки, и т.н., но не се набляга само на снимките. Докато в сайтове като сладур дЪт ком, примерно, това е основното. И е малко странно, да гледаш колко е молдно 13 годишните да се снимат  в банята, правейки жабешки физионимии срещу огледалото.  Брр, чак ме хваща страх като си помисля за такава картинка. Както и да е. Това, което искам да кажа, е че идеята на социалните мрежи е страхотна. Това обаче в което са се превърнили (шарени странички, обсебени от 13+ , 16-), кара и малкото ми коса да настръхва.

Така де, друго нововъведение е  “Времето у наше село”. Общо взето, всеки път като излизам от нас, мога да си видя каква е температурата, зареждайки блога си. Доста е полезно като идея, въпреки че не винаги е точно. Другото, което забелязвам с усминка е, че откакто се поактивизирах отново, пак започнаха по повечко посещения, въпреки, че сме далече от пика от 50 потребителя дневно, от преди около месец… Трудно се гради, но лесно се разрушава, нали? Нищо, до другата сесия, може да станат и 100. Амин (+

За хората, и хората… и хората

Author: NeMo  |  Category: WTF?!, Есеобразно, Обща каТегория

Събиране на класа, би трябвало да означава събиране на класа. NOT   Явно тук прилагаме едно твърдо, русьенско НЬЕ. Събахме се няколко човека, и ядохме дробчета. Класната отново ме излъга, че ще дойде,  и т.н. Другия път ще последвам идейния пример и ще си докарам и аз другарче на събирането на класа. Явно така е станало модно вече. Всяко едно човече от класа трябва да си носи друго човече, което задължително не трябва да е от там. Nice :) Както е да е. Да се абстрахираме от това порно, и да си поговорим за нещо друго. Например за хората и хората. За времето, за студа, за дистанцията, за близостта и страха от нея. За страха да се усмихнеш на реалността. За тръпката да се бориш. Имаше една глава в “Под игото”- за Лудостта на един народ.  Такава вълна е тръгнала отново 125 години по-късно. Днес, тук и сега, е модерно да правиш всичко възможно за смъкване на правителството. Само че на никой не му минава през ума, че това, което липсва на България, е млад политически елит.  Някак си ми е смешно. Хубаво, ще се направят стачки, ще има атака и т.н. Година на избори. И какво? Имаше една песен от едно ме любимо предаване- “Старите проблеми, в ново облекло…”. Нищо ново под Слънцето демек. Но пък важна е идеята, нали? Ах тези идеи… Истината е, че политиката на България трудно може да се промени. Да не кажа невъзможно. Но не ме бърка особено. Аз не съм фен на политиката. Аз се интересувам от по-простички неща. От хората. От малките всекидневни неща, от душевността им, от пъстрите, пълни с доброта очи, които ме гледат, от глупаците, лишени от мозък, незнаещи какво да правят с живота си, дори и от собствените си амбиции. Но не и от политиката. Както казах, политиката е гнусна работа. (: Тоя път няма поздрави.  Всеки може да се оправя сам явно.

Всеки може да каже, че ще дойде, и никой да не се яви. Най-лесно е да се откажеш от започнатото. Най-лесно е да се отдръпнеш от обещанието си. Още по-лесно е да се оправдаеш. Няма вече 12 “в”. Разпадна се в имагинерности, празни обещания, и глупави мечти… Разпадна се из Ирландия, Варна, София, Русе… Но не разстоянието е проблемът. Проблемът е шибаната липса на колективна мисъл. Никога не смея имали, и никога няма да я имаме… И всичко беше някаква носталгия. Някаква липса… Но щом дори класната ни лъже в лицето няколко човека, които все още останахме… То накъде сме тръгнали? Няма вече. Има самотен инвидид, с път напред.Наздраве, и майната ви на всички!

Новоблъблъ

Author: NeMo  |  Category: Обща каТегория

Ама и аз така се отнесох. Добавил съм доста нови неща към блога, включително и форма за контакти с управата. (Някъде из дясната страна на менюто се намира). О, и да отбележа- за разлика от на Алекей, моята даже работи! ;D Пукни се! И така, серията е 4:0. Имам си тайна мечта, да си остане на 0 през цялото ми следване. Но ще видим. Има много вода да тече още. Това е първият семестър. И както една колежка от по-горните курсове ми каза пред факултетната канцелария- От семестър на семестър, става все по-лошо, и по-лошо. Но пък като се замисля в 10 клас, задачите от 12 клас по математика, ми се струваха сложни. Може би всичко е въпрос на дорасване, съзряване, стигане до определено ниво. Не че съм някакъв фантом, и така нататък. Просто искам да стана компютърен инженер. Но не искам да стана компотюрен инжетер с тройки. Защото това за мен е компютърен инженер. Това е някакво насилствено изкарване на висше образование. Станал съм супер арогантен тип май. Ама то си е така. Не може да изкараш висше с тройки, и да твърдиш, че това е висше. Пак още много време има. Още много вода трябва да изтече. Но първата капка приключи успешно. Даже много успешно. И моята скромна натура е много горда, че е завършила първия семестър с успех 5.16. Подяволите, аз в училище нямах успех 5.16… :D Както и да е. Тази вечер част от класа ни отива да пие на Елит. 12 “В” от запаса. Така се наричаме. (: И като че ли доста ни отива. И отидох вчера в един девети клас. Привидно случайно, реално заради нещо друго. И ми стана интересно, че тия хора не можеха да водият такъв диалог с Рангелова, какъвто ни е водихме навремето. Или поне повечето. Нивото пада. Блъ! Но пък Рангелова си е същата- принципна, хладнокръвна и желязна лейди, която не я е страх да обсъжда хомосексуализъм с 16 годишни. (:
Някои неща не се променят. Променя се единствено реакцията на 16 годишните. От година на година, става все по-страшна…

Политиката

Author: NeMo  |  Category: Есеобразно, Обща каТегория

Мразя политиката. Изключително гнусно, и противно нещо. Отблъскващо. С еднозначен смисъл. Норламен от към човешка психология, но убиваш идеалите на масата. Що е то да си политик? Власт. Що е то да имаш власт? Можеш да я използваш. Що е то да използваш власт? Ми в най-добрия случай, ще я употребяваш и на теб да ти е готино, и на масата да й е готино. Обаче пък ако в един момент осъзнаеш, че на теб може да ти е много готино, пък на масата да й е гадно? И си казваш- един живот, аз-власт, какво е това народ? Де го? Що? А, това, дето ме избра? Тук,  властникът се почесва по главата и си казва- Ще му мислим след четири години. Тогава за малко ще се поактивизирам в другата посока. Сега трябва на мен да ми е много готино. Пък каквото стане с народа. Аз да не съм народ? 

   Всъщност, страшното е, че това е една съвсем нормална човешка психология. Аз, другите. Аз, другите. Ако имаш избор дали ти да скочиш от десетия етаж, или другарчето, дали ще избереш ти да скочиш? Не, разбира се! И това е съвсем нормално. И все пак, тук си говорим за някаква мярка. Мярката обаче, я няма. Нарича се самозабравяне, самозамайване, самоосвищване ако искате. И това не го правят само политиците. Не разбира се, всички го правим. Проблемът е, че политиците го правят в големи мащаби. И ако от това дали аз ще изям две порции манджа, а другарчето- половин, не зависи нищо съществено, то от това какъв избор прави един политик, може да зависи животът на мнозина. И в един момент на хората им писна, и организираха някакви протести… Голяма маса, пред големия палат на Народното събрание. И те се браниха. Отбраняваха крепостта си, и не допуснаха тоз народ (Народ, това пък какво е?), да нахълта в пределите на двореца. Политика? Мразя политика. И те не влязоха, изляза си гнева, повикаха, побиха се, така да се каже прехвърлиха негативната енергия, и отново се наведоха, и отново започнаха да търпят. Просто явно от време на време, робът трябва да прави възстаниица, за да се самозалъгва, че не е роб. Всъщност, всички сме роби.  И отново не говоря само за политиката. Ставаш сутрин, отиваш на работа. Има работа, има пари. Има пари, има готино. Честна сделка. Привидно. Всъщност,  тук на теб ти е гадно, че по цял ден изкарваш хляба си, а на работодателя ти му е много готино, защото има бизнес машина, в която ти си роб, и ти изкарвайки своя хляб, изкарваш и неговия. И въпреки това, въпросното е честна сделка. Искаш ли да работиш за мен? Ти доволен, и аз доволен. На мен ще ми е много готино, на теб ще ти е гадно, но пък ще те компенсирам парично. Докато как стоят нещата в политиката? Голяма, съмнителна маса - народ (Какво по дяволите е народ?!),  се запътва на талази, към големи съмнителни урни, и пуска поредица от съмнителни гласове. После следва циркът на препрояването и…. Хайде още четири години. И този народ (каквото и да означава народ), е точно този народ, който преди ги избра. И точно този народ, който отиде да протестира срещу тях. И пак ще ги избере, и пак ще протестира, и така и така… Всъщност, навсякъде е така.  Проблемът е, че колкото по-глобавно е нивото, толкова по-тромава е системата, колкото е по-тромава системата, толкова по-трудо се управлява. Горещ пример- отварянето на трети и четвърти блок на АЕЦ. ЕВАЛА! Само дето, трябваше решението да се вземе по време на кризата, а не след нея… Мудно баце, мудно… Ето това е то политиката.  И всъщност, щом политиците са нормални хора, от към гледна точка на психологията,  значи трябва да си избираме депутати от някое специализирано заведение. (Например лудница.)  Не знам. И всъщност, аз не гласувам.  Може би е глупаво, може би не… Просто не искам да се въртя в безкраен, порочен кръг. Аз просто мразя политиката. Политиката…  Да де политиката. Същата. Но пък не можем без нея… Реално, целият ни живот е политика. Голяма, тромава, мудна, бавно реагираща… Какво прави всъщност политиката за теб? Обещания, обещания, обещания… Истината е, че ти и само ти си този, който може да направи нещо за себе си. Не чакай някой политик да го направи, защото няма да се случи… Замисли се, и давай смело напред. Утре ще е по-зле. (: