Относно магнитните бури.

Author: NeMo  |  Category: Обща каТегория

Първо, иска мда кжа, че не съм спец по въпроса ,въпреки, че изчетох доста неща по въпроса, главно заради тъпи съобщения в разни новинарски сайтове, които едва ли не ни готвят за Апокалипсис.

Що е то магнитна буря?

Ми общо взето, имаме звезда,  която от време на време изхвърля от повърхността си заредени частици.  Част от тях преодоляват гравитацияа на звездата и се насочват нанякъде. (Зависи от посоката на изригването). И ако се насочат към Земята, когато стигнат до нея, те с сблъскват с електромагнитното поле на планетата ни и предизвикват смущения в него. И точно тези смущения (ако са силни), се наричат магнитна буря. (Красивото на магнитните бури, са сиянята, кито предизвикват).

Опасна ли е?

Ми то и нормална буря да има, ако излезеш навън, пак може да тип адне някой клон на главата и да се гътнеш. Не, сравнението не беше особено правилно, защото магнитното поле е навсякъде около нас. И няма как да се скриеш от него, като се затвориш у вас. МАгнитните бури влияят главно на електрониката. Сега, главният въпрос е за хората. Все пак това е някаква радиация. Не е особено пичозно. Обаче има един друг момент- човешкият вид не населява планетата от вчера. Нашите организми са пригодени да се справят с капризите на Слънцето.  Това, което реално е опасно, това е рязката промяна в магнитното поле, което може да разтрои отслабени организми. За това се пепоръчва в дните с магнитни бури, болните да не си дават много зор. За да може организмът да се справи.

Какво значат статии от рода а “Идва най-мощната магнитна буря!”, “Магнтен Апокалипсис”, “Слънчево цунами” и т.н.

Ако е публикувано българска медия, в 9 от 10 случая, означава че определен журналист търси сензация. (За справка за 22-ри септември се чакаше магнитен АПокалипсис, разтърсете се из гуугъл и проверете). Реалност? Магнитосфера - спокойна.

Тоест медиите ни заливат със сензации. Къде да получа реална представа?

Лично аз преглеждам няколко сайта. Най-сигурно ми се вижда:

http://nasa.gov/ (защо ли…) ;D

http://www.heliotaraxy.com/ - космическо време на български

http://www.pro-bazar.com/module.php?ModuleName=com.summercart.news&NewsID=27 - тук е систематизирано.

И едно пояснение- защо написах тази малка статия?

Защото ми писна от медии, трсещи евтини сензации.

Защото, каквото и да се случи,  каквито и катаклизми да ни предстоят, ако изпадаме в паника, шансовете ни за оцеляване рязко спадат. Трябва да МИСЛИМ! Да не губим самообладание.  Тъжно е, че медиите ни учат точно на обратното. Като почнеш от умници, крещяи че идват извънземни по новините, като минеш през най-близката апокалипстична машина за пари (21-ви декември) та като свършиш с това дали една геомагнитна буря ще ни убие. Тъжно е.

Недай си Боже да се случи нещо истинско… Тогава сме загубени. Защото не знаем що е то МИСЛЕНЕ.

Не е късно да си бием няколко шамара и да се осъзнаем.

Leave a Reply